当前位置: 首页>>学术交流>>学术报告>>正文

Grain Boundary Dynamics - Deformation Coupling——David J. Srolovitz(美国工程院院士)——(2018.9.3)

2018年08月30日 17:45  点击:[]

报告人:David J. Srolovitz(美国工程院院士)

报告时间:20189310:00am-11:30am

地点:综合实验一号楼602

报告人简介:

David Srolovitz教授,美国工程院院士。研究方向为材料学理论与模拟仿真,其研究内容涵盖缺陷演化(表面、晶界、位错、点缺陷),微结构演化(晶粒生长、应力效应、相变等),材料变形理论(纳米材料、位错动力学、蠕变)以及薄膜生长(蒸发、CVD)等。目前著有学术论文500余篇,H因子87,引用近三万次。Srolovitz教授现为美国材料学会(MRS),金属与材料学会(TMS), 美国金属学会(AMS), 物理学院(IOP)等学会的会员,是2013年度美国材料学会材料学理论奖的获得者。Srolovitz教授曾在密歇根大学材料与应用物理系,普林斯顿大学力学-航天-应用数学系以及宾夕法尼亚大学材料与工程力学系担任教授。Srolovitz现在香港城市大学材料科学与工程系担任讲座教授,是香港城市大学高等研究院高级学者;在宾夕法尼亚大学任Joseph Bordogna Professor of Engineering and Applied Science并担任宾大计算科学学院院长。Srolovitz教授同时也是新加坡高性能计算中心的执行主任并在新加坡国家科学工程研究会担任科学部负责人。

报告题目: Grain Boundary Dynamics - Deformation Coupling

摘要

It is well known that microstructure  affects the mechanical response of materials (e.g., grain size strengthening and superplastisticity). Less well known is how mechanical loads can drive microstructure evolution and how microstructure evolution affects mechanical deformation. In this presentation, I discuss a new, quantitative approach to the linkage between mechanical loads and the evolution of polycrystalline microstructures. This approach is based upon a discrete, defect-level understanding of how interfaces move. I will first develop a discrete defect (disconnection) model and then apply it to stress-driven grain boundary (GB) migration, GB roughening and GB sliding. Based on this understanding, I will present a quantitative, continuum GB equation of motion based upon GB kinematics.  Finally, I’ll show applications of this model to polycrystals - including grain rotation, dislocation generation, growth stagnation, … This is a topic that is evolving rapidly right now and represents unique opportunities to develop quantitative dislocation dynamics and crystal plasticity models for polycrystalline materials.

上一条:Overview of Taiwan BEM (1980-2018)Paradise and parasite of BIEM/BEM——陈正宗教授——(2018.9.11) 下一条:Particle Shape Matters! - Packing and Flow of Ellipsoidal Particles——周宗彦 高级讲师——(2018.8.13)